Tuesday, June 1, 2010

Diari 13 (perbicaraan dalaman)


kali pertama aku terpaksa menjadi peguambela kes tindakan tatatertib(BOI)
membabitkan ahli kesatuan.akhirnya setelah berhujah panjang lebar dalam penghujahan serta bukti yang disertakan akhirnya kes tersebut selesai dan satu kenangan manis buat aku dan kesatuan

Saturday, April 17, 2010

Diari 12(penglibatan dengan kesatuan)



aku nak kata aktif sangat tu tak la tetapi kadang2 dah macam takde orang yang berani nak ke depan terpaksalah juga berbagai kerenah majikan dan ahli aku jumpa
foto ini semasa kursus one solid family di doraini bayu resort di sg doraini sg besar selangor

Diari 11(orang baru)


lama tak update blog ni menda x berapa pandai sgt
kena pulak org rumah bersalin baru2 ni
dan selamat melahirkan bayi perempuan seberat 2.51kg(operate)
dan diberi nama ameera nurzahra bertambah cucu tok 4 bersara kuala lanar

Monday, February 15, 2010

Diari 10(alam pekerjaan)


ini tempat kerja yang ke 2 hingga sekarang

Sunday, January 31, 2010

Diari 9 (Tamat persekolahan)

selepas aku menamatkan zaman persekolahan aku pun melepak kat kampung
umur baru 18 masa tu dari duduk saje apa lagi menoreh getah la.
masa 2 orang kuala lanor agak susah sikit nak jual getah bukan macam sekarang jalan masuk dalam kebun
arini kutip esok baru boleh jual dan dapat duit samada ikut bot sungai,keretapi ade juga dijual di kg tapi kena guna kereta tolak atau pikul bagi yang ade motosikal boleh la belasah,Akhirnya selepas mkejatuhan mendadak harga getah maka berhijrahlah ke bandar
Tempat aku mula2 kerja
1.1993-mac 94 umw toyota sg rasah
2.april 94-hingga sekarang hicom yamaha shah alam

Sunday, January 24, 2010

Diari 8 (Kuala lanar dan komunis).


kuala lanar pada satu ketika merupakan kawasan hitam(black area)dimana kawasan sekitarnya terdapat aktiviti PKM yang diharamkan kerajaan
cerita ini budak lanor sekarang confirm tak tau
dari belum merdeka hingga perletakan senjata PKM 1989 kuala lanar tidak sunyi dari cerita komunis
mengikut orang tua2 aktiviti membakar bas kerap berlaku dikawasan ini tentu setengah orang pelik kenapa ade bas padahal bas lalu di kuala lanar sekitar tahun 2001
dulu lepas perang tiada perkhidmatan keretapi dimana rel nya dibawa pihak jepun ke burma maka jalan tiada rel ini digunakan sebagai laluan bas.
hingga ketahun 1989 permit polis perlu dipohon sekiranya penduduk kampung membeli kayu/papan atau pasir dimana jalan yang dilalui adalah dari kg binjai bt.3.
dan sekitar kawasan hutan tersebut pasukan keselamatan kerap melakukan operasi dan latihan

Tuesday, January 5, 2010

Diari 7 (Sumber pendapatan)


kebanyakan penduduknya adalah penoreh getah hampir 90%
sekarang harga getah cukup baik kira2 rm4 sekilo cukup lumayan kalau rajin
tetapi menoreh tidak boleh dilakukan sepanjang tahun
musim hujan,musim daun luruh susu tak de boleh luruh rambut
kalo silap bajet heee..heeee
zaman aku menoreh dulu harga cukup rendah samapai tahap 50 sen pun pernah
akhirnya bungkus baju kerja kilang